Tiili- ja peltikaton pinnoitus vai kattoremontti?

Vanhan katon kunnostaminen voi olla hankala päätös. Yksi vaihtoehto on katon pinnoitus, joka on usein edullisempi vaihtoehto kuin koko katon remontti. On kuitenkin tärkeää tehdä oikea päätös katon kunnon ja tulevaisuuden suunnitelmien perusteella.

Milloin pinnoitus on järkevä vaihtoehto?

Tiilikatteen pinnoitus sopii, jos katon pinta on ehjä eikä se ime kosteutta. Satunnaiset haljenneet tiilet on vaihdettava uusiin ennen pinnoittamista. Kauttaaltaan rapautunutta kattoa ei kannata yleensä pinnoittaa, koska vesi on todennäköisesti jo tunkeutunut katon läpi ja aiheuttanut kosteusvaurioita yläpohjassa. Uusi pinnoite ei myöskään tartu kunnolla pahasti rapautuneeseen pintaan.

Ennen pinnoitusta on siis tärkeää tarkastaa yläpohjan kunto, mukaan lukien kantavat rakenteet, ilmavälit, tuuletus, aluskate, ruoteet ja läpiviennit. Jos rakenteet ovat kunnossa ja aluskate ehjä, pinnoitus voi pidentää katon käyttöikää huomattavasti. Jos aluskate on puutteellinen, pinnoituksen yhteydessä tehtävä pesu voi pahimmillaan aiheuttaa vesivahinkoja.

Yleensä tiilikatto on hyvä pinnoittaa noin 10–15 vuoden kuluttua asennuksesta tai viimeistään, kun tehdaspinnoite alkaa näyttää kuluneelta. Hyvin hoidettuna tiilikate voi kestää jopa 50 vuotta, savitiilikatot jopa pidempään.

Vanhojen mineriittikattojen pinnoitus ei ole järkevää

Vanhat varttikatteet sisältävät asbestia, joten niiden pinnoitus kuuluu asbestilain piiriin. Pinnoitusta edeltävässä pesussa asbestia irtoaa ja leviää ympäristöön, ja asbestijätteen käsittely on erittäin hankalaa. Koska asbestikatot on asennettu ennen 1990-lukua, ne ovat yleensä jo elinkaarensa päässä ja ne tulisi uusia kokonaan.

Peltikaton pinnoittaminen

Jos peltikaton vanha maalipinta on haalistunut ja hilseilee, maalaminen voi tuntua houkuttelevalta vaihtoehdolta. Maalaamattomat, sinkityt konesaumakatteet voidaan maalata huolellisen puhdistuksen jälkeen. Sen sijaan pinnoitettujen profiilipeltikatteiden maalaaminen on yleensä turhaa, koska onnistunut lopputulos vaatisi vanhan maalikerroksen täydellisen poistamisen. Uusi maalikerros ei myöskään pysäytä vanhan pinnoitteen irtoamista. Lisäksi vanhoissa peltikatteissa myös kiinnitysnaulat ja -ruuvit sekä niiden tiivisteet ovat usein elinkaarensa päässä, joten pelkällä maalauksella ei saavuteta merkittävää parannusta katon kunnossa.

Mitä hyötyä katon pinnoittamisesta on?

Ajoissa tehty tiilikaton pinnoitus suojaa kattoa vedeltä ja rapautumiselta, pidentäen katon käyttöikää. Pinnoitus myös parantaa katon ulkonäköä. Tiilikatot tulisi pinnoittaa vähintään kerran tai kaksi niiden elinkaaren aikana. Pinnoitus suojaa kattoa myös UV-säteilyltä ja ilmansaasteilta.

Tiilikaton pinnoitus voidaan tehdä joko värittömällä suojakäsittelyllä tai värillisellä maalauspinnoitteella. Värillinen pinnoite mahdollistaa myös katon värin vaihtamisen.

Pinnoituksen hinta vaihtelee suuresti eri toimijoiden välillä. Tarjouksia vertaillessa on tärkeää huomioida pohjatöiden huolellisuus ja käytettävän pinnoitteen määrä, sillä nämä vaikuttavat suoraan lopputulokseen.

Milloin kattoremontti on tarpeen?

Jos kattotiilet ovat sammaloituneita ja pinnoite on kulunut, pelkkä pinnoitus on lyhytkestoinen ratkaisu. Sama pätee myös pinnoitettuun ja hilseilevään peltikattoon.

Myös silloin, jos yläpohjassa näkyy kosteus- tai muita vaurioita tai aluskate on puutteellinen, ei pinnoittaminen kannata. Käytetyt rahat menevät hukkaan, sillä katto vaatii joka tapauksessa perusteellisen remontin lähitulevaisuudessa.

Talon omistajat arvioivat usein katon kunnon vain sen perusteella, miltä se näyttää päältäpäin. Todellisuudessa katon todellinen kunto selviää parhaiten tarkastamalla yläpohja. Rakennusalan ammattilaiset korostavat, että katon tuulettuvuus on yhtä tärkeää kuin sen vedenpitävyys. Kattovuodot ovat yleensä paikallisia ja näkyvät heti, mutta tuuletuksen puutteesta johtuva yläpohjan kosteusvaurio on salakavala ja voi vaurioittaa koko katon alusrakennetta.

Yhteenveto

Tiilikaton pinnoitus on järkevä vaihtoehto, jos katteen pinta on pääosin ehjä ja yläpohjan rakenteet ovat kunnossa. Pinnoitus pidentää katon käyttöikää ja parantaa sen ulkonäköä. Sen sijaan, jos katto on laajasti sammaloitunut ja rapautunut tai yläpohjassa on kosteusvaurioita, on koko katon remontti ainoa järkevä ratkaisu.

Vanhhoja asbestikuitukansia ei kannata yrittää pinnoittaa lainkaan, vaan ne tulee uusia kokonaan. Peltikaton maalauksesta voi olla hyötyä vain tietyissä tapauksissa, ja usein perusteellisempi kattoremontti on parempi vaihtoehto.

Katon kunnon tarkastuttaminen asiantuntijalla on aina suositeltavaa ennen päätöksen tekemistä pinnoituksen tai remontin tarpeellisuudesta. Asiantuntija osaa arvioida katon rakenteiden kunnon ja suositella kustannustehokkaimman ratkaisun.

Blogikirjoituksia

Pyydä maksuton kuntoarvio jo tänään!